Националната агенция за приходите упорито отказва да отговори дали ще извърши

...
Националната агенция за приходите упорито отказва да отговори дали ще извърши
Коментари Харесай

НАП пази в тайна дали проверява "Барселонагейт"

Националната организация за приходите настойчиво отхвърля да отговори дали ще извърши инспекция на бащата на манекенката Борислава Йовчева, за която испанския вестник " Периодико " писа, че живее в първокласна къща в безценен квартал на Барселона и се проверява за пране на пари от управляващите в Каталуния. В края на февруари Национална агенция за приходите беше сезирана от гражданско съдружие БОЕЦ с документи, които сочат, че Георги Йовчев персонално е внесъл 875 хиляди евро в капитала на фирмата Emma BGS, чието седалище е въпросното имение в Барселона. Не е ясно обаче откъде бащата на младата жена разполага с сходна крупна сума. В продължение на седмица " Сега " питаше говорителя на приходната организация дали ще се извърши инспекция, но той по този начин и не съумя да даде отговор.

В цитираните от БОЕЦ документи се споделя, че в нарастванията на капитала (на обща стойност 1 750 000 евро) на Emma BGS са взели участие поравно кипърската офшорка Palms Enterprises и бащата на младата дама Георги Йовчев. Така излиза, че Йовчев е разполагал с 875 хиляди евро. Той е някогашен водопроводчик от Сандански, няма бизнес или пък продажба на парцели, което да оправдае направените разноски, твърди сдружението.

" От обществено наличните регистри и данни не излиза наяве от къде и по какъв начин Георги Станков Йовчев е придобил средства в размер на 1 750 000 лв.. Считаме, че за въпросното лице има обосновани подозрения, че не може да бъде потвърден произходът на тези средства, както и че върху тези приходи не са платени дължимите по закон налози. В случая, както и във връзка с останалите лица и компании, свързани с тези сделки и финансови интервенции, има подозрения за данъчни и финансови закононарушения, както и за скица за пране на пари, добити по незаконен метод ", написа в сигнала на БОЕЦ до Национална агенция за приходите.

" Сега " напомня, че фирмата Emma BGS SL е притежател на първокласен магазин за облекла с повърхност 140 кв. м на една от централните улици в Барселона - Paseo de Grácia. Бутикът беше мигновено затворен след обявата в испанския вестник " Периодико ", в която се оповестява, че полицията в Каталуния води следствие за пране на пари, към което отношение има и министър председателят Бойко Борисов.

Офшорната фирма Palms Enterprises, която дава половината от парите в Emma BGS SL, се съставлява в България от предприемача Йордан Христов. Той е мажоритарен притежател на  " Спортни парцели Приморско " и е спряган за авторитетна фигура в ГЕРБ.

Междувременно профилираната прокуратура пази в загадка какво работи по проверката по " Барселонагейт ", откакто се самосезира по проблема на 24 февруари. Въпреки че основният прокурор Иван Гешев даде обещание всички забъркани в абсурда да бъдат разпитани, в това число министър председателят Бойко Борисов, от държавното обвиняване отхвърлят да отговорят дали това се е случило.

Още предишния май Елена Йончева, която в този момент е евродепутат, сезира тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров по този проблем. Едва в този момент обаче по нейния сигнал има някакво оживление, демонстрира оскъдната информация за придвижването на преписката в електронното деловодство на прокуратурата. На 25 февруари, т. е. ден откакто прокуратурата се самосезира по обявата в " Ел Периодико ", досиетата са пратени по подготвеност от Върховната касационна прокуратура в спецпрокуратурата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР